Picike pockozik

2013/09/15. - írta: Nyica

Kutyasétáltatás közben mindig történik valami.

Az utolsó kánikulai napok egyike. Hazafelé tartunk, a posta épülete előtt leveszem a pórázt Picikéről, ő meg elvágtat előre.  Az épület oldalbejáratával szemben van egy csatornarács, mellette hatalmas gödör. Valószínűleg pocok vájta a betonba, hogy fel tudjon jönni.  Sőt, biztos, mert pár perc múlva hű ebem egy méretes patkánnyal a szájában járul elém,  Én kétségbe esve nézem, mert ilyenkor bizony  Picike hazáig hurcolja a zsákmányt.  Nem eszi meg, de büszkén hordozza végig a városon, én meg sunnyogok a kíváncsi tekintetek kereszttüzében.
A posta hátsó kijáratánál a biztonsági őr cigizik: ügyes kutya ez, jól elkapta!
Megállok, beszélgetünk, közben abban reménykedek, talán mégis eldobja a kutya a pockot.  Az őr elmeséli, hogy már máskor is látták a patkányt, világos nappal feljárt a csatornából hordta lefelé a fáról lepotyogó epret.
Idősebb házaspár közeledik, tíz éves forma pufók kislánnyal.  A kislányon fehér fodros ruha, ettől még inkább lufinak látszik, az idős hölgy fején tollas-tüllös kalap, furán néznek ki, Németül beszélnek, fújolnak és fintorognak Picike láttán, a férfi közli a családdal, hogy rat,(patkány) majd elvonulnak, én meg arra gondolok, ezek most azt hiszik, hogy ebben az országban olyan szegények az emberek, hogy patkányt adnak játszani a kutyának, mert labdára sem telik.
Közben a biztonsági őr bemegy, majd egy darab rántott hússal jön elő.  Picikének hozta, erre ő rögtön le is tette a zsákmányát, és még a husit ette, rá tudtam adni a pórázt, így aztán sikerült döglött patkány nélkül haza menni.

Út közben azért elméláztam azon,, amit az őr mesélt. Azt, hogy hordta le a csatornába az epret. Még egy ilyen pocoknak is vannak tervei, gondol a télre, kaját raktároz. Talán gyerekei is voltak, talán még lekvárt is főzött nekik , aztán megjelent Picike, és ennyi volt,  Egy nyikkanás nélkül hagyta el ezt az árnyékvilágot.

Másnapra lebetonozták a csatorna melletti lyukat, de az én kutyám azóta is előre szalad, amikor arra járunk, és reménykedve körbeszimatol, hátha mégis talál valamit.

Címkék: kutya patkány
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása