Vasárnap délután

2011/11/13. - írta: Nyica

csipkebogyó.jpg


Kurca-part2.jpg

 


magasban.jpg

Szólj hozzá!

A talált bagoly

2011/11/12. - írta: Nyica

bagoly.jpg

 

bagoly2.jpg

Tulajdonképpen nem is én, hanem Picike találta.  Egy sövénnyel körülvett bokros részen gubbaszt a szerencsétlen.  Haza nem hozhatom, nem lenne szerencsés kutyát és baglyot egy fedél alatt tartani.  Ezt Picike is megsejtette, mert az amúgy harcias kis eb most csöndes morgással jelezte, hogy gazdi nézd csak,  valami furcsa lény lapul az avaron.

Délután elsétáltunk arra, még mindig ott volt.  Utána néztem a neten, elég siralmas a helyzet, nem sokat tehetek érte:

Az elmúlt évtizedben többször is felmerült az országos madármentő hálózat kiépítésének kérdése, de pénzhiányra hivatkozva a tervezési szakasz nem jutott el a megvalósításig. Ehelyett a sérül vagy elárvult madarakat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) Górés tanyai madármentő központja, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) kőszegi Chernel kertjében működő Madárvédelmi Mintatelepe,  Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) országos lefedettséget adó 12 állatkertje, a hortobágyi Madárkórház Alapítvány, az MME Fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomása, valamint az állatmenhelyek fogadják be. A legproblémásabb feladatot, a madarak beszállítását a bejelentés helye szerint illetékes nemzeti parkok természetvédelmi őrei, és jelentős részben maguk az állampolgárok végzik. .....

Hova vihetjük a talált madarat?
A madarakat befogadó intézmények néhány kivételes esetet nem számítva nem tudnak kimenni az állatokért, korlátozott anyagi lehetőségeik miatt csak akkor tudnak segíteni, ha a madarak már hozzájuk kerültek! Ezért a legjobb megoldás, ha felhívjuk a legközelebbi madármentő állomást vagy állatkertet, majd mi magunk visszük be a madarat. Az alábbi linkek segítik a tájékozódást, de a tudakozó 198-as számán is megkérdezhetjük a szervezet aktuális telefonszámát és címét:

     Magyar Állatkertek Szövetsége >>

     Hortobágyi Madárkórház Alapítvány >>

     Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság >> Górés tanyai madármentő állomás 

     Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Chernel kerti Madárvédelmi Mintatelep >>
     (tel.: Horváth Ildikó 94/563-174, 94/563-175) 

     MME Fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomás
     (Benke Szabolcs: 20/519-2721)

     Ócsai Madárgyűrűző Állomás >>
     (tel.: 70/563-9729)


Ne felejtsük el, hogy ha nem közszolgálatot ellátó, ingyenes madármentő állomásra vagy állatkertbe, hanem állatorvoshoz visszük a madarat, a kezelés költségét - ami akár több tízezer Ft is lehet - nekünk kell kifizetnünk!


 Magyar Madártani és Természetvédelmi Testület

Szóval vihetem Ócsára, Hortobágyra, az Őrségbe, vagy akár haza is, gyógyíttathatom egy kalap pénzért..... hát, a szándék az megvolna, csak egy kis apróság hiányzik hozzá....

Valahol viszont azt olvastam, hogy nem kell mindjárt zaklatni a sérült baglyokat, vigyünk neki kutyakonzervet, etessük addig, amíg fel nem gyógyul, de a legjobb helye a természetben van.

Mivel ez a legkivitelezhetőbb megoldás, ezt választom.  Este, ha Gyerek hazajön, majd kispekulálunk valami értelmes megoldást.

P.S. Hányan mentek el mellette, akik szartak rá nagy ívben?  És azok, akiknek a kapuja előtt gubbaszt?  Muszáj ezt nekem a nyakamba vennem?

3 komment

Vissza a régihez

2011/11/10. - írta: Nyica

Visszaköltöztem.  A Wordpress felfüggesztette a blogomat, mert tiltja a szabályzat, hogy PTC oldalak linkjeit kitegyem.  Vagyis lehetne, de évi tizenhét dollárért, annyit meg nem ér az egész.

Talán még jól is jártam, volt olyan nem kívánatos személy, aki mostanában nagyon odaszokott. Most már legalább nincs rá gondom.

Tehát újra a blog.hu!

6 komment
süti beállítások módosítása